Har du truffet det rigtige valg?

DOME har været på markedet siden 1989. Ved virksomhedens opstart stillede en af stifterne sig selv et ret grundlæggende spørgsmål med hensyn til design af medicinsk godkendte kvalitetsmonitorer til diagnosticering i hverdagen i radiologisk afdeling: 'Hvem er ansvarlig for billedkvaliteten? Slutbrugeren (hvilket resulterer i hyppige justeringer og systemovervågning) eller producenten? Dette enkle spørgsmål har ført til en meget speciel monitor, som mange ledende radiologer i princippet ikke kender eksistensen af. Det i sig selv er ganske overraskende. Radiologer holdes personligt ansvarlige for deres læsninger og den bedste læsning. Med andre ord, vi mener, de skal kunne alt om deres vigtigste arbejdsredskab – monitoren, og samtidig forholde sig kritiske til den. Enhver tømrer ville vælge de rigtigste og allerbedste professionelle redskaber – deres arbejde afhænger i allerhøjeste grad af det rigtig værktøj. Det samme gælder for radiologer.

radiologists-square-150dpi.jpg 

Spørgsmålet må derfor være: Hvad er de vigtigste parametre for den 'ideelle' monitor til diagnosticering.

En ideel monitor kunne have følgende parametre:

1) optimal billedkvalitet over tid

2) nul vedligeholdelse (omkostninger)

3) Superpræcis hvad angår de ganske små forskelle imellem de typiske 255 gråtoner

4) blæserfri – ingen støj

5) lavet specifikt til radiologerne

 

Det er ikke lige let det hele, men heller ikke umuligt.

 Billedkvaliteten for en medicinsk godkendt monitor tiltænkt diagnosticeringsformål er defineret af DICOM 14: Grey Scales Display Function - den såkaldte gråtoneskala. At holde sig så tæt som muligt på denne kurve er det allerhelligste indenfor billedkvalitet. Dette er gældende ikke blot på dag 1, når skærmen bliver tændt, men ideelt set for hele den tekniske levetid for monitoren. Når der er en afvigelse fra denne kurve, er det afgørende spørgsmål derfor, hvor meget er det acceptabelt at overse. Kan en radiolog acceptere, at en brystcancer ikke opdages, fordi skærmen afviger en vis procentdel fra den ideelle kurve?

Hvad nu hvis der var en slags indlejret proces bygget ind i skærmen - en proces, der konstant checker skærmen og justerer de mindste ændringer i gråtonerne?

Opbygning af DOME monitorDOME_monitoropbygning.jpg

                       

Dette ville løse en masse. Ikke nogen forringelse af billedkvalitet og uden behov for service. Ved indførelsen af LCD baserede diagnosticeringsskærme tilbød flere virksomheder servicering i kalibrering for at kontrollere og justere disse skærme til den ideelle kurve. Indtil i dag skal de fleste skærme kalibreres og justeres ind til denne ideelle skala. Samlede omkostninger over tid (Total Cost of Ownership) er mere og mere et kardinalpunkt for økonomiafdelingerne i hospitalerne. Reelt betyder dette, at hen over den typiske forventede levetid for en monitor (5-7 år), er de samlede omkostninger fordoblet. Hospitalet betaler altså to gange for monitoren. Set fra et klinisk perspektiv er der endnu en interessant pointe: Hvor meget kan en radiolog regne med, at hans monitor har optimal billedkvalitet blot en dag før, at den skal kalibreres? Gråtoneskalaen kan måske afvige 15% fra det optimale. Er dette acceptabelt for radiologen? Vi bør også huske på, at radiologen allerede har videregivet hans læsninger til patienterne. De er afhængige af hans professionalisme. Det absolut bedste værktøj til at diagnosticere er af altafgørende og livsvigtig betydning for patienten.

Der er brug for en skærm med hidtil uset billedkvalitet hen over tid. Ikke bare på dag et - det er jo relativt simpelt. At prøve at holde denne kvalitet uden vedligeholdelsesomkostninger er en helt anden sag. DOME kender denne side af virkeligheden. Det er simpelthen essensen i vores produkt. Optimal billedkvalitet fra dag 1 og indtil den dag enheden simpelthen ikke kan længere rent teknisk.

 

Billedkvalitet betyder alt.

Det andet lige så vigtige aspekt indenfor billedkvalitet er at sikre, at radiologerne på hver eneste lysnuance er sikret de maksimale 255 (8 bit) forskellige niveauer af grå. Problemet her er, at det er en temmelig kompliceret proces for en person at tilsikre, at alle disse 255 nuancer faktisk er der. Dertil også, at forskellene forbliver synlige henover tid og hvad der er endnu mere komplekst, på hver eneste lysniveau. For de fleste mennesker vil det være næsten umuligt at tilsikre sig, at kombinationen mellem det at komme meget tæt på den ideelle gråtoneskala, og samtidig sørge for, at de 255 forskellige gråtoner er umiddelbart synlige. Dette skal være helt sikkert ved brug i hele skærmens levetid. Dette siges at være næsten umuligt at opnå. Dette gælder for et menneske, men ikke når vi taler om en computer. Computeren overgår mennesket både hvad angår hastighed og præcision. Den gode nyhed er, at vi nuomdage har masser af computerkraft til at udføre sådan en opgave med lethed. DOME har bygget en computer ind i vores skærme.

Nu skal ingen have bekymringer om billedkvaliteten er i orden – det er den til enhver tid og nu ovenikøbet for nul vedligeholdelsesomkostninger. Dette er så enkelt, at selv Da Vinci ville være enig heri – ganske enkelt elegant. For radiologer er det det rigtige valg.

 

Radiologen

Som bekendt er radiologen ikke bare en maskine, men et menneske. Vi kender radiologerne og deres arbejdsmiljø rigtig godt. De arbejder typisk i et kontrolleret miljø med konstante (se ACRs anbefalinger) lysforhold, hvilket giver mulighed for allerbedste læsningsbetingelser. Disse betingelser er der også taget højde for i monitoren. Intet reflekterende materiale, intet power-on (blåt) LED lys i fronten lyser generende i radiologens øjne, ingen irriterende støj fra blæsere (til aktiv køling). Der er et menneske bag skærmen. Dersom han / hun tilbringer mange timer ved monitoren, er det ekstra vigtigt at monitoren er designet til lang tids konstant brug. Omgivende lys er kendt, for det er behageligt.

 

Monitoren er et stykke værktøj til daglig brug, og ikke et kommercielt designet produkt som eksempelvis en iPad. DOME har fokuseret på, hvad der er klinisk relevant og hvad der ikke er det. DOME, det rigtige valg, og det siden 1989. Hvornår vælger du rigtigt?

I Danmark forhandles DOME diagnosticeringsmonitorerne af ACTE-MEDICAL.

ACTE-MEDICAL er en temmelig ny aktør på det danske medico-marked. Virksomheden tilbyder effektiv, sikker og rengøringsvenlig IT-hardware til brug i patientnære miljøer på hospitaler, klinikker og plejehjem. Produktprogrammet er sammensat fra nogle af verdens førende hardwareproducenter, og alle produkter er medicinsk godkendte. Sortimentet omfatter en række ”alt-i-en” IT-hardware-produkter, hvor PC, tastatur og monitor er integreret i én og samme enhed, hvor også touchskærmsteknologi indgår.

Produktprogrammet omfatter Point-of-Care terminaler, der er multifunktionelledatacentraler, infotainment/kombiterminaler,der er multimedieenhedertil sjov og alvor, monitorer til ethvert formål, herunder klinisk diagnosticering, endoskopi, konference- og planlægningstavler, tablet PCér, der er sygeplejerskens tredje hånd med patientdata her og nu, stuegangsvogne, mus og tastaturer samt monteringsløsninger.

 

Januar 2013